Kennel Van Aarlehof

 

Wij zijn Jo en Mirjam van Hoef, woonachtig in het buitengebied van Best (Eindhoven) en hebben momenteel 3 Drentsche Patrijshonden waarop wij supertrots en diktevreden mee zijn: Roef, Rink en Jessie. Wij fokken hobbymatig, dus op zeer bescheiden schaal. Met ons teefje Jessie hebben we in februari 2021 en juli 2022 twee nestjes gefokt en dat is ons zo goed bevallen, dat we graag in 2024 (ja, dat duurt nog een hele tijd) een volgend nestje Drentsche Patrijshonden willen verwelkomen.

Wij zijn sinds 1997 lid van de Vereniging De Drentsche Patrijshond (VDPH).
Verder staan wij officieel geregistreerd als kennel bij de Raad van Beheer Nederland. Onze kennelregistratiekaart kunt u inzien op ons adres. Een kennelnaam is niet verplicht, maar wij vinden het enorm waardevol om de door ons gefokte honden te kunnen volgen gedurende hun leven, zoals in het geval van (internationale) hondenshows, jachthondenproeven enz. 

Uiteraard beschikken wij ook over een UBN nummer: elke fokker en iedereen die een nestje heeft of een hond importeert naar Nederland moet een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) hebben, aangevraagd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zonder UBN is het sinds 2021 niet meer mogelijk om een pup te laten chippen en te laten vaccineren. Fairfok dus!

Voor de goede orde: wij zijn géén hondenpension en bieden dus geen overnachting(en) aan voor uw hond!

 

Toekomstplannen

Ons volgende nestje met Jessie Kietum the Gloucester staat gepland in het 2024
(als ons plannetje lukt, maar de natuur laat zich niet beïnvloeden). Een lange periode van wachten voor ons, maar zeker ook voor potentiële pupkopers. Met regelmaat krijgen wij al verzoeken om op de wachtlijst voor een pupje geplaatst te worden.

Wij werken echter met een Belangstellendenlijst; dus niet op nummer of vroegtijdige aanmelding. De vermelding op onze Belangstellendenlijst geeft geen 100% garantie dat er dan ook daadwerkelijk een pup tussen zit voor de geïnteresseerden.

Voor het maken van de juiste match hebben we t.z.t. meer informatie nodig, maar die gesprekken gaan we pas doen als we meer zekerheid hebben over de loopsheid en de dracht. 

Indien u op onze Belangstellendenlijst (voor alle partijen geheel vrijblijvend) vermeld wilt worden, stuur ons dan een bericht via het contactformulier. Wij houden u daarna op de hoogte. 

 

De Drentsche Patrijshond:

Er is heel veel te vertellen en te informeren over dit bijzondere Nederlandse jachthondenras, de Drentsche Patrijshond, maar graag verwijzen wij u naar de vele interessante artikelen op de website van de Vereniging De Drentsche Patrijshond Nederland. Klik op onderstaande link en u komt bij de VDPH terecht, tik tabblad "De Drent" aan en er volgen diverse interessante artikelen. Uiteraard staat er nog veel meer informatie te lezen, dat zeer zeker de moeite waard is: 

https://drentschepatrijshond.org/

 

Voordat u aan een Drenten-pup begint, is het raadzaam om alles eens rustig door te lezen en op u in te laten werken en uzelf de vraag te stellen: 

Zou een Drentsche Patrijshond dé hond voor mij kunnen zijn”?

Er is een gezegde en dat is heel typerend: Eens een Drent, Altijd of Nooit meer!

 

Roef en Rink, bij de ingang van onze boomgaard

 

Het karakter van de Drentsche Patrijshond oftewel ‘De Drent’

Gevoelig, Intelligent, Nieuwsgierig, Vrolijk, Levendig en Aanhankelijk, maar ook Eigenwijs…!

De Drentsche Patrijshond is een staande, allround jachthond, een erfhond en een gezinshond.
Ze hebben een zachtaardig karakter, zijn goedmoedig maar zijn zeker geen doetjes. Ze zijn intelligent, werkwillig, nieuwsgierig, attent en waaks. Het zijn doordouwers, ze zijn niet agressief, maar staan hun mannetje. Een Drent is van nature niet gehoorzaam, maar wel gericht op zijn baas. Hij is zeer trouw aan zijn baas en gaat voor hem door het vuur. Ze zijn ook aanhankelijk naar de leden van het gezin.
Tegenover vreemden kan de Drent wat terughoudend zijn.

Ze zijn eigenzinnig en daardoor niet altijd gemakkelijk te trainen; de training vereist het nodige geduld. Vooral in de puberteit zoeken ze de grenzen op van wat de baas toestaat. Een consequente baas is dan ook wel een vereiste. Het contact en alles eromheen is daarom erg belangrijk voor de hond. Bij een wandeling houdt hij zijn baas constant in de gaten. Hij kijkt regelmatig even om waar de baas is. 
De Drentsche Patrijshond is ook een geweldige huishond en een fantastische kameraad om samen veel mee te ondernemen. Hij houdt van gezelligheid en is een echte vriend voor familie en vrienden. Hij is daarom niet geschikt om alleen in een kennel te verblijven. Het is een echte kindervriend, maar en dat geldt met elke hond, is toezicht tussen kind en hond heel belangrijk! Kinderen moeten leren om de hond met respect te behandelen en dat de hond soms behoefte heeft om zichzelf terug te trekken.

Een Drent mag absoluut niet getraind worden met een harde aanpak of met dwang, omdat de hond dan angstig kan worden of in een soort verzet komt waardoor hij zich afsluit van zijn eigenaar.
Een opvoeding gebaseerd op belonen van gewenst gedrag en voorkomen van ongewenst gedrag is wat past bij zijn karakter.

 

Zomer 2020: Jessie (2,5), Roef (9) en Rink (6) 

 

Wij fokken volgens het Fokreglement van de Vereniging De Drentsche Patrijshond. Wij vinden het belangrijk dat onze Drenten voldoen aan die strenge standaard. Voor minder willen we niet gaan!

We maken gebruik van de Koopovereenkomst, zoals vermeld op de website van de VDPH. Een concept-koopovereenkomst ontvangt u tijdens één van de bezoekjes aan het nest, zodat u weet wat u ondertekent op de ophaaldag van uw toekomstige hond.

Uiteraard vinden wij het prettig als de nieuwe baasjes met regelmaat een bezoek brengen aan ons en de pups, zodat we kunnen observeren en inschatten welke pup bij welke huishouden zou passen. Als ondersteuning bij onze zoektocht naar de juiste match maken we gebruik van een vragenformulier, dat u ontvangt tijdens uw eerste bezoek.

Gedurende de nestperiode worden de pups en de ouderdieren gecontroleerd door een medewerker van de Raad van Beheer. Dan krijgt elke pup een chip onderhuids ingebracht en wordt er een DNA swab afgenomen. Wij als fokker registreren de pups in DataBank Honden, eerst op onze eigen naam. Dit is wettelijk verplicht. Na verkoop van de pup, melden wij de hond af in deze databank en dient u als nieuwe eigenaar binnen 14 dagen de pup op uw naam en uw adres te zetten. Uw telefoonnummer is hierbij heel belangrijk; als uw hond een keertje de benen heeft genomen, is een simpel telefoontje na het uitlezen van de chip voldoende om de hond weer veilig thuis te krijgen.

Na het bezoek van de Raad van Beheer (de organisatie die o.a. de stamboom uitgeeft), worden de pups op ongeveer 6 weken leeftijd gevaccineerd door een erkend dierenarts. Elke pup wordt voorzien van een Europees Dierenpaspoort. In dit paspoort worden ook de chipgegevens vermeld en geseald. Dit om fraude door “foute fokkers” te voorkomen.

 

 

De opvoeding van uw pup begint bij ons in huis!

De eerste 2 weken heerst er rust in de werpkist, die in een ruimte staat aansluitend aan onze keuken.
De pups worden doof en blind geboren en hebben een beperkte reuk. Een pup reageert op de geur van de moederhond en de enige behoefte is drinken, warm blijven en slapen. Om bij de teef te komen, kruipt de pup als een mol. Als hij piept, heeft de pup pijn, honger of koud.

Na ongeveer 2 weken gaan de oogjes en oortjes open en beginnen de pups te lopen en maken geluidjes (’n blaf en ’n grom). Afhankelijk van de voortgang van het nest en de gemoedstoestand van Jessie wordt bezoek aan de pups mogelijk.

Na een week of drie spelen de pups met elkaar en ontdekken samen hun omgeving. Dit is de periode dat de inprentingsfase begint. We starten nu met het ontwormschema en beginnen met het geleidelijk aan bijvoeren c.q. overschakelen van melk naar vast voer. Als het eten neergezet wordt, wordt tegelijkertijd gefloten. Het is handig als de pups van het begin af aan bekend gemaakt worden met de jachtfluit, omdat ze later op dat signaal bij de baas moeten komen. Ook starten we dan met de zindelijkheids-training, zodat de pups leren waar ze hun behoeftes mogen doen.

De moederhond voedt de pups ook op en leert ze dat niet alles is toegestaan. De terechtwijzingen zijn in onze ogen hard, want de pup kan reuze tekeer gaan, maar de moederhond is altijd eerlijk en begrijpelijk voor de pup. De pup leert in het nest, door middel van spel, hoe hij moet omgaan met soortgenoten, hij leert wat zijn plek is binnen het nest en hoe sterk hij is, en hij leert zich te onderwerpen. Dat maakt dat het belangrijk is dat de pup de eerste acht weken van zijn leven doorbrengt bij zijn moeder en nestgenoten.

Wij spelen met de pups en kijken hoe ze apporteren met zowel dummy’s als echt wild. De pups worden goed gesocialiseerd. We brengen ze in aanraking met allerlei soorten speelgoed, geluiden (zoals TV, wasmachine, stofzuiger, gillende kinderen, babygehuil, vrachtwagens, vuurwerk, onweer), ze gaan mee in de auto, komen in contact met andere volwassen honden van diverse rassen en in en om huis hebben ze alle ruimte om zich te ontwikkelen.

In huis mogen ze gedoseerd onze verschillende ruimtes ontdekken, leren ze op een behandeltafel en op een weegschaal te zitten. De nageltjes worden frequent geknipt, ze leren de eerste handelingen van het kammen en knippen, krijgen met regelmaat een halsbandje om en leren de eerste beginselen van “aan het lijntje lopen”.  Ook zetten we op enkele plaatsen een bench neer, zodat de pups zelf kunnen ervaren dat slapen in een (overdekte) bench heerlijk kan zijn.

Om huis mogen ze de binnentuin, de boomgaard en de wei verkennen, wordt de fluittraining verder beoefend zodat ze komen op het fluitsignaal. Een hond die bij zijn baas komt, wordt altijd beloond!
In de tuin vinden ze voorwerpen zoals een tunnel, een schommel, een fiets, een grasmaaier enz. en kunnen ze volop aan het snuffelen en ontdekken in onze nieuw aangelegde puppy-snuffeltuin!

 

 

Uw pup mag mee naar huis! - De opvoeding gaat verder...

De pup doorloopt verschillende fases tot en met de puberteit en hoe deze verlopen zijn bepalend voor de rest van zijn leven. Het is belangrijk hierbij stil te staan en wat dit betekent voor u en voor de pup. De eerste week in zijn nieuwe huis zal de pup moeten wennen aan nieuwe geuren, geluiden en gewoontes. U gaat verder met de zindelijkheidstraining: om de 2 uur naar buiten. Maar ook na het eten, na het slapen en na het spelen: even naar buiten! Commando Plassen of Poepen blijven herhalen zodat de pup weet wat er van hem verwacht wordt.

Het is verstandig om een degelijke bench aan te schaffen die u kunt afdekken met een deken; een heerlijk holletje! Uw pup heeft dan een eigen veilige plek, en als u even weg moet, weet u zeker dat hij uw meubilair met rust laat. U voorkomt dan dat de pup slechte gewoontes gaat ontwikkelen. Het leren Alleen zijn bouwt u rustig op, direct vanaf de eerste dag. Meerdere keren per dag, in kleine tijdblokjes, met behulp van een koekje/brokje leert u de pup dat hij rustig in de bench moet blijven en dat hij eruit mag op uw commando en als hij stil is. Een bench is géén strafplek!! Dus als de pup ondeugend is, leidt u hem eerst af of gaat even met hem naar buiten en als de hond rustig is, gaat hij in de bench met een beloning.

Kinderen moeten leren omgaan met de pup, een hondje is een unieke persoonlijkheid met een eigen karakter en identiteit; u bent daarin de begeleider. Als u een gladde vloer heeft, doet u er goed aan om gedurende zeker één jaar een paar stukken vloerbedekking of vloerkleden neer te leggen, zodat als de hond gaat rennen in huis, deze niet alle kanten op glijdt met alle gevolgen van dien.
Het is noodzakelijk om met de pup naar een puppycursus te gaan of naar de puppy-jachthondentraining.

Ons advies is: Ga vóórdat u uw pup in huis heeft, reeds de hondenschool bezoeken, laat u goed informeren, vraag naar hun ervaring met de Drent en kijk of de omgang met de honden bij u past.
Bij twijfel niet doen en zoek een andere trainingslocatie.

De consequente opvoeding en begeleiding van de pup het eerste anderhalf jaar vraagt enorm veel tijd en energie, maar als u hem alles heeft bijgebracht wat van belang is in het dagelijks leven voor een goede verstandhouding, heeft u een vriend voor het leven. En dan zal ongetwijfeld ook voor u gelden: Eens een Drent, altijd een Drent!

 

Rink (9 weken oud) op de puppyjachthondentraining in Vught met trainer Rein van Maurik

 

Voorbereiding op een pup

Belangrijk voordat u de pup in huis krijgt, is dat u weet wat de lichaamstaal van de hond betekent. Wat betekent het als hij zijn staart hoog heeft en zijn oortjes naar voren, of juist staart naar beneden en oortjes naar achteren. Wat drukt de pup uit met zijn lichaamstaal? Aan u om dan te weten wat hij bedoelt en hoe u er mee om gaat. Ons advies is altijd om ‘de hond te lezen’. De pup gaat naar zijn nieuwe huis. U heeft verwachtingen van uw pup en uw leven met een hond, maar de pup mag ook verwachtingen van u hebben. Wat is een hond, hoe gedraagt hij zich, wat betekent zijn lichaamstaal?
Onderstaand enkele interessante boeken, zodat u weet wat u te wachten staat en wat de hond van u mag verwachten.

Boekentips:

"Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans" deel 1: Elke pup een goede start, geschreven door Martine Burgers en Sam Turner
“Puppymanieren” van Martin Gaus
“Spelenderwijs uw pup opvoeden” van Peter Beekman

 

Onze betrokkenheid en nazorg

Voor ons houdt het in ieder geval niet op nadat de pups uitgevlogen zijn!

In de nestperiode zetten we een Whatsapp-groep op, zodat we onze pupkopers nauw betrokken houden bij de ontwikkelingen van de pups in de eerste 8 weken. Foto’s, filmpjes en informatie zullen we met de pupkopers delen. Wij houden er uiteraard wel rekening mee dat de groeps-app van nut moet blijven, dus flauwekul en onzin posten willen we voorkomen! Zo blijft iedereen betrokken en zal er hopelijk niemand afhaken vanwege te veel berichten.

Een live bezoek is uiteraard het mooiste! We zullen ook trachten om hieraan zo veel mogelijk gehoor te geven, maar de rust en de gezondheid van moeder en pups staat bovenaan. Pups kunnen bij te veel bezoek overprikkeld raken en dan is een dagje van “geen nieuwe luchtjes en indrukken” ook een welkome afwisseling.

Elke pupkoper krijgt gedurende de nestperiode interessante informatie aangereikt, zoals o.a. het tijdschrift “Ha die pup” en de concept-koopovereenkomst. Op de puppy-ophaaldag geven wij in ieder geval een mooi puppypakket, een nestknuffel, ontwormtabletten en een grote zak Kronch Optimal Puppybrok mee. Het is namelijk belangrijk om de eerste weken na de verhuizing niet te switchen van voeding om het risico op diarree zo laag mogelijk te houden. Hoe goed en lief de nieuwe baasjes ook zullen zijn, een verhuizing is toch een stressvolle gebeurtenis voor een pup.

Ook na het vertrek van de pups willen wij met raad en daad voor onze puppykopers klaarstaan. Dus schroom niet om contact met ons op te nemen in geval van vragen of (beginnende) problemen. Twee weten altijd meer dan één en samen komen we dan tot een oplossing.

2x Puppy-terugkomdag: Verder zien we de pups graag een keertje terug op ongeveer 6 maanden leeftijd (net vóór de puberteit-fase) en als ze ongeveer 1,5 jaar oud zijn. Samen de honden bekijken en beoordelen onder het genot van een een hapje en een drankje. En voor de pups…. Heerlijk even dollen met elkaar!

Tijdens deze bijeenkomsten wordt dan ook de uitnodiging voor de Fokdag besproken waarvoor elke pup met zijn baasjes wordt uitgenodigd door de Vereniging De Drentsche Patrijshond. Deelnemen aan de Fokdag wordt door ons als fokker bijzonder gewaardeerd; alle nakomelingen worden officieel gekeurd door een voor ons ras erkende keurmeester, fokker en eigenaar ontvangen een geldig keurrapport en er bestaat de mogelijkheid om de Drent voor de eerste keer te laten onderzoeken op erfelijke oogaandoeningen (ECVO onderzoek).

Op de Fokdag worden Drentsche Patrijshonden in de leeftijd tussen 18 maanden en 2,5 jaar verwacht.