Tips voor het inmaken!

 

Aan de slag

 • Verzamel alle potjes, deksels, weckringen, flessen etc. die je nodig hebt.  Alles wordt gesteriliseerd - zo geef je bacteriën die voor bederf kunnen zorgen geen kans. Gebruik nooit beschadigde potjes.
 • Was eerst de potten, deksels en evt. rubberen ringen  zorgvuldig af in een heet sopje, spoel ze goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
 • Steriliseer vervolgens de potten en flessen. Dat kan in de afwasmachine op een heet programma. Je kunt ze ook 15 minuten 'uitkoken' in een pan met water. Laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
 • De glazen potten van het merk 'Weck' kan je ook steriliseren in de oven, voor de andere inmaakpotten is deze methode niet geschikt. Verwijder eerst de rubber ringen of eventuele kunststof doppen. Plaats de goed afgewassen en gedroogde potten gedurende 15 minuten in een oven op 150°C.
 • Glas kan niet tegen grote, plotselinge wisselingen in temperatuur, bv. ineens van koud naar heel warm of omgekeerd. Vul je potten dus terwijl ze nog warm zijn van het steriliseren. Een afgekoelde pot op een koud aanrecht kan kapot springen als je die bv. met kokend hete jam vult.
 • Vul potten en flessen altijd m.b.v. een (jam-)trechter en zorg dat de randen van de potten goed schoon zijn - zowel aan de binnen- als buitenkant - voordat je ze afsluit.
 • Bewaar de gevulde potten op een koele, donkere plek waar het niet te warm of vochtig is. De meeste ingemaakte vruchten en groenten zijn - ongeopend - ca. een jaar houdbaar. Bewaar ze na opening in de koelkast. Noteer altijd de inhoud en bereidingsdatum op het etiket.

Tips

 • Gebruik liever meerdere kleine potten in plaats van één grote. Dit in verband met de beperkte houdbaarheid na opening.
 • Gebruik aparte pollepels voor zoete en hartige bereidingen; bij het maken van bv. jam of tomatensaus nemen houten lepels de smaak en kleur van het gerecht op.
 • Gebruik bij het inmaken altijd mooi, rijp en sappig fruit. Kies ook voor groenten van uitstekende kwaliteit, zonder beschadigingen, voor het beste resultaat.
 • Gebruik als je jam of chutney maakt, een ruime roestvrijstalen kookpot/pan. Dek de pot/pan niet af: zo kan het vocht verdampen en zal de jam of chutney sneller indikken.

 

Wecken

Bij het wecken worden met vruchten of groenten gevulde weckpotten in een ketel water gekookt, zodat alle lucht uit de pot ontsnapt en er een vacuüm ontstaat. De inhoud kan zo niet meer bederven door contact met de lucht, en wordt dankzij verhitting gesteriliseerd. Je kunt kiezen tussen weckpotten met rubberen ring en veerklemmetjes of  inmaakpotten met schroefdeksel. 

 

Werkwijze

 
 • Steriliseer de potten en vul ze nadien met rauwe of gekookte fruit- en groentemengsels. Vul de potten tot ca. 1 cm onder de rand.
 • Om fruit te wecken, bv. aardbeien, bessen, abrikozen, kersen en pruimen, gebruik je suikersiroop. Los hiervoor 4 kopjes suiker op in 6 kopjes kokend water. Vul je weckpotten tot net onder de helft met de siroop en voeg schoongemaakte en in stukken gesneden vruchten toe. Weck de afgesloten potten vervolgens gedurende 30 minuten op 85°-95°C. Laat de potten na gebruik snel afkoelen, zodat de vruchten stevig blijven.
 • Sluit de potten af met de weckringen en de klemmetjes en zet ze in een grote pan; draai een theedoek rond de potten zodat ze elkaar niet raken. Vul de pan met water totdat alle potjes onder staan en laat koken zoals aangegeven in het recept. Verschillende groente- en fruitsoorten hebben elk hun eigen ‘wecktijd’. Laat de potten afkoelen in het water voor je ze verder laat afkoelen op een houten plank. Zet ze - om barsten te voorkomen - niet op een koud stenen aanrecht!
 • Verwijder de veerklemmetjes zodra de potten volledig zijn afgekoeld. Als het deksel stevig blijft zitten, weet je dat de inhoud vacuüm is bewaard. Gooi, als het deksel los zit, de inhoud weg.